ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ.....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.....ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΟΥΛΟΣ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία Φώφης Γεννηματά
στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας: Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο.
Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας , για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά.
Επιστρέφετε από τις Βρυξέλλες και προσπαθήσατε να παρουσιάσετε την εικόνα ότι έρχεστε ως «θριαμβευτής». Γιατί;
Επειδή προσωρινά αποφύγαμε τα χειρότερα; Αποφύγαμε δηλαδή να βγει η Ελλάδα από το χώρο της Σένγκεν.
Αυτόν τον κίνδυνο όμως τον φέρατε εσείς στην πόρτα μας κ. Τσίπρα! Δεν το πήρατε σοβαρά γιατί έτσι κι αλλιώς είχατε την αντίληψη « ε και τι έγινε αν μας βγάλουν απ΄ τη Σένγκεν» αυτά ήταν τα λόγια σας.
Από την ημέρα που αναλάβατε βλέπουμε την πόρτα της εξόδου, πότε από το ευρώ και πότε από τη Σένγκεν.
Στη διαρροή που στέλνετε στους δημοσιογράφους έπρεπε να μιλάτε για τη δική σας ικανοποίηση σε σχέση με τη στάση των Σοσιαλιστών και όχι το αντίστροφο. Η αλαζονεία έχει τα όριά της.
Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί , σταθεροί σύμμαχοι της Ελλάδας.
Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη δείχνει εδώ και χρόνια απροθυμία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Κανείς δεν απαλλάσσει τους ευρωπαίους από τις δεδομένες ευθύνες τους.
Και πρώτη εγώ, αν θέλετε, κινήθηκα προς αυτή την κατεύθυνση.
Έστειλα επιστολές προς όλους τους σοσιαλιστές ηγέτες , προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είμαι μαζί τους σε διαρκή επικοινωνία και οι πρωτοβουλίες μας, είχαν ήδη αποδώσει καρπούς πριν τη σύνοδο, με τις δηλώσεις υποστήριξης της Ελλάδας από τον κ. Σουλτς, τον κ. Πιτέλα, τον κ. Γκάμπριελ, τον Στάινμάγιερ και άλλους.
Αλλά εσείς τι κάνατε για να αποτρέψετε ή έστω να περιορίσετε τους γνωστούς κινδύνους;
Ακολουθήσατε την ίδια τακτική που εφαρμόσατε με την πολύμηνη διαπραγμάτευση, που μας οδήγησε τελικά στο τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο!
Αδράνεια , λάθη, ιδεοληψίες, εμμονές, ανικανότητα.
Πάθατε αλλά δεν μάθατε.
Είχατε δυστυχώς «Βαρουφάκηδες» και στο προσφυγικό, που διατυμπάνιζαν ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα, που δήλωναν προκλητικά ότι οι μετανάστες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται, που διέλυσαν αντί να βελτιώσουν τις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Είχατε «Βαρουφάκηδες» που αντί να ζητήσουν εγκαίρως ευρωπαϊκή υποστήριξη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, μας απομόνωσαν ακόμα περισσότερο από την Ευρώπη εκβιάζοντας τις υπόλοιπες χώρες ότι «κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία προς τη Δύση..».
Πόσους «μικρούς» Βαρουφάκηδες έχετε τελικά κ. Πρωθυπουργέ; Δέκα;
Ως πότε θα ρίχνετε την ευθύνη σ’ αυτούς;;
Είσαστε ή δεν είσαστε ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας κ. Τσίπρα;
Αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας.

Πρώτον, στην αρχή της θητείας σας ακολουθήσατε την ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων στη θάλασσα στέλνοντας λάθος μηνύματα.
Δεύτερον δεν αξιοποιήσατε έγκαιρα όλα τα εργαλεία και μέσα.
Δεν αξιοποιήσατε τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Μόνο τους τελευταίους μήνες άρχισαν να εισρέουν κάποια κονδύλια.
Δεν αξιοποιήσατε τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας από όπου θα μπορούσατε να αντλήσετε επιπλέον πόρους .
Τρίτο δεν τηρήσατε τα χρονοδιαγράμματα δεσμεύσεων που αναλάβατε. Στη Σύνοδο των Βαλκανίων αναλάβατε πολλές υποχρεώσεις χωρίς αντίρρηση. Τα hot spots είναι μόνο η αρχή.
Τέταρτο Καταστήσατε την Ελλάδα χώρα – παρία της Ευρώπης που λοιδορείται από χώρες μέλη που βοηθήσαμε να ενταχθούν στην Ένωση
Πέμπτον, Δεν συμβάλατε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.
Απαλλάξατε έτσι την Ευρώπη από τις ευθύνες της στη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων για ιδεοληπτικούς λόγους. Τώρα βέβαια δεν έχετε πρόβλημα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ
Έκτο Αναδείξατε την Τουρκία σε κομβική χώρα στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού έχετε μεγάλες ευθύνες γιατί η Τουρκία κατάφερε να μεταφέρει το πρόβλημα από τα σύνορα της με την Συρία στο Αιγαίο. Η λύση δεν είναι στο Αιγαίο αλλά στις Τουρκικές ακτές. Από εκεί ξεκινούν οι διακινητές και φέρνουν τους πρόσφυγες από όποιο σημείο μπορούν να περάσουν. Έντεκα χιλιάδες πρόσφυγες σε δύο μέρες βούλιαξαν τα νησιά. Και μας μιλάτε για πατριωτική ταυτότητα κύριε Τσίπρα? Αυτή είναι ταυτότητα χωρίς περιεχόμενο.
Έβδομο Καταστήσατε τα Σκόπια επίσης κλειδί και προνομιακό συνομιλητή της Ένωσης με ορατό το ενδεχόμενο τα σύνορά τους με την Ελλάδα να καταστούν εξωτερικά σύνορα της Ένωσης .
Όγδοο Φέρατε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σ’ ένα πλαίσιο ασαφών ρυθμίσεων, εσείς που θέλατε να… αποσύρετε τη χώρα ολοσχερώς από τη Συμμαχία.

Την τελευταία φορά που μιλήσατε για δημιουργική ασάφεια σας τονίσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κέρδος έχει ο πιο ισχυρός. Προσέξτε γιατί η Τουρκία αναζητά διαρκώς ευκαιρίες και εγείρει απαράδεκτες αξιώσεις για την εθνική μας κυριαρχία.
Ένατο Προαναγγείλατε με «άνεση» μάλιστα μέσω των αρμόδιων Υπουργών, ότι «κάποια στιγμή τα σύνορα θα κλείσουν».
Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων.
Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ.
Θα μπορούσατε να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων.
Θα μπορούσατε να επισπεύσετε την αναθεώρηση του Δουβλίνο και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης της ΕΕ.
Είναι αποφασισμένα όλα αυτά από την άνοιξη του 2015 και τώρα η Ευρώπη κάνει βήματα προς τα πίσω.
Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες και μετά τι κ. Τσίπρα;
Και για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους: είμαι η πρώτη που είπα ότι το προσφυγικό είναι εθνικής σημασίας ζήτημα. Για αυτό στο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπέγραψα την κοινή ανακοίνωση. Πήρα την πρωτοβουλία και ήρθα να σας συναντήσω κι εσείς κάνατε παιχνίδια εντυπώσεων για την κεντροαριστερά.
Η κρισιμότητα της όλης κατάστασης, με οδήγησε στην απόφαση να ζητήσω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταθέσω συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό, πριν η χώρα μας φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα λάθη σας κ.Τσίπρα.
Πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική. Εθνική στρατηγική όμως δεν σημαίνει να λειτουργείτε μονομερώς κι όταν τα κάνετε μαντάρα, να ζητάτε υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα γιατί χάνεται η χώρα.
Πέστε μας ποια είναι σήμερα η κυβερνητική πρόταση, η κυβερνητική γραμμή πάνω στην οποία θέλετε να συζητήσουμε γιατί δεν άκουσα τίποτα από την ομιλία σας για το σχέδιο σας, παρακολούθησα μόνο μια κοκορομαχία χωρίς ουσία. Ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα. Ποιο είναι το σχέδιο σας κύριε Τσίπρα πείτε μας για να το στηρίξουμε.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Στο δήθεν παράλληλο πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει δήθεν τη φτώχεια.
Όπως δήθεν θα δίνατε τη 13η Σύνταξη, την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, και πλουσιοπάροχα μέτρα για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Κάτι ξέρετε από ψέματα όπως είπε και ο κ.Σγουρίδης.
Εμείς αλήθεια τι άλλο περιμένετε να πούμε τώρα;
Τα στοιχεία εξάλλου τα λένε όλα.
Ο πολυδιαφημισμένος νόμος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» του 2015 έδωσε ψίχουλα .
Το 2014 από τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν στην οικονομία, δόθηκε το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, σε 650.000 οικονομικά αδύναμους πολίτες, με συνολικό ποσό 470 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά είχαμε εξασφαλίσει και το ζήτημα του ρεύματος. Που προσπαθείτε σήμερα να παρουσιάσετε ότι το κάνετε εσείς. Καλά κάνετε και συνεχίζετε δεν σας κακίζουμε για αυτό το πρόβλημα είναι ότι προσπαθείτε πάντα να απαξιώσετε το έργο των προηγούμενων.
Και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε σ’ αυτό το αναγκαίο μέτρο. Θα μου πείτε λύσατε το πρόβλημα; Όχι. Αλλά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέθεσε μόνο 108 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα που μεταξύ «γεμιστών και μαρμελάδων» σχεδίασαν οι Υπουργοί τους.
Άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας ο θεσμός του ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, με πρόβλεψη «κάλυψης» όλης της χώρας για το 2015.
Και τι έκανε η Κυβέρνηση ;
Καθυστέρησε 1,5 χρόνο να προωθήσει τον θεσμό του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος και τώρα που τον εξήγγειλε για 30 Δήμους μόνο, σπεύδει ταυτόχρονα να καταργήσει το ΕΚΑΣ στο 20% των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας.
Παίρνει από τους φτωχούς, για να δώσει στους ακόμη φτωχότερους.
Αυτή είναι η αντίληψη σας.
Και τώρα φέρνει ένα Σχέδιο Νόμου για το οποίο ταιριάζει η αναφορά «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».
Διατάξεις που επαναλαμβάνουν παλαιότερες δικές μας ρυθμίσεις με οριακές βελτιώσεις, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ χωρίς αρχή και τέλος.
Ωραία θα ψηφίσουμε κάποια άρθρα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή των απόρων εξάλλου σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Τώρα το συμπληρώνετε και το ψηφίζουμε .
Υπενθυμίζουμε ότι:
  • Εν μέσω έντονων προβλημάτων από την γρίπη, 210 κλίνες εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης φροντίδας στα Δημόσια Νοσοκομεία, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις σε 30-40 ασθενείς σε ημερήσια βάση. οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού σώζουν τους ανθρώπους από τα χειρότερα.
  • Την ώρα που τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί της πρόσληψης 4.500 ατόμων στο ΕΣΥ, που είχαν εγκριθεί στις 29/12/2014 (και προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό) έχουν ως τώρα προκηρυχθεί μόνο 916 θέσεις. Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια τον κ. Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ ψεύδους να αναφερθεί στην πρόσφατη επετειακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε 4.500 χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν!!!
  • Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας σε κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά φαρμακεία στους Δήμους παραμένουν απλήρωτοι. Υποβαθμίζονται 1.200 Δομές που εξυπηρετούν 140.000 πολίτες.
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών επίσης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες.
  • Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα. Το ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων του Ιανουαρίου 2016 ήταν αρνητικό κατά 9.954 θέσεις. Δηλαδή 9.954 περισσότερες απολύσεις, 33 την ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε όμως θετικό ισοζύγιο, περισσότερες θέσεις εργασίας.
  • Και τέλος επιχειρείτε να φορτώσετε στην Αυτοδιοίκηση τις ελλείψεις της Δημόσιας Υγείας, μεταφέροντας ευθύνες για δαπάνες, αλλά όχι πόρους για να τις καλύψουν. Συνεχίζετε κύριε Τσίπρα να θεωρείτε προφανώς τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ως «βλαχοδήμαρχους», (όπως είχατε πει) που πρέπει να τιμωρηθούν γιατί δεν τους «ελέγχετε».
Αυτή είναι η εικόνα της δήθεν ευαισθησίας σας.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Εάν πραγματικά επιθυμεί η Κυβέρνηση να προσφέρει στους πολίτες που έχουν ανάγκη, στους πολίτες που βιώνουν την ακραία φτώχεια, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την Πρόταση Νόμου που οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταθέσαμε στη Βουλή πριν λίγες ημέρες.
Αναφέρω τα πιο βασικά σημεία.
  • Την επαναφορά και επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος σε όλη την χώρα από 1/04/2016.
  • Την αξιοποίηση των 330 εκατομμυρίων που λιμνάζουν στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων για την χώρα μας.
  • Την πλήρη προστασία της Α’ κατοικίας για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον Ν. 3869/2010.
  • Την επαναφορά στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία από κατασχέσεις των προνοιακών, και αναπηρικών επιδομάτων και των βοηθημάτων για καταστροφές.
Σας προκαλώ να υιοθετήσετε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να ψηφίσουμε-όλοι μαζί και με τα άλλα κόμματα- την Πρόταση Νόμου όταν αυτή έρθει στη Βουλή!
Κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις και όχι τα λόγια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ